Přírodovědný projekt Školní zahrada


Naše zahrádka

Po dvou měsících jsme se opět pustili do zahradničení. Vypleli jsme záhon, prokypřili půdu, upravili proutí a květiny. Za odměnu jsme si pochutnali na kukuřici, kterou jsme si sami vypěstovali, sklidili brambory, které paní kuchařky přidají do polévky a těšíme se příští týden na mrkvičkovou svačinu.

 


Poslední sklizeň ze školní zahrady

Není nad vlastní vypěstovanou zeleninu! Sladká a zdravá mrkev byla posledním druhem zeleniny, který děti sklidily a ihned i ochutnaly. Zdravá mrkvičková svačina byla vítaným zpestřením jídelníčku.

 


Pěstování macešky přináší radost

Macešky patří na našich zahrádkách k oblíbeným okrasným květinám. O jejich kráse není pochyb. Proto jsme se rozhodli s těmito nádherně zbarvenými květinami zkrášlit náš záhon i v podzimních a zimních měsících. Žlutooranžové rostliny si děti samy zasadily a budou se o ně starat až do jara. Věříme, že kolemjdoucím udělají radost.

 


České jablko - Sady Lučice

V rámci našeho přírodovědného projektu jsme navštívili nedaleký závod na zpracování ovoce v Lučicích u Bělotína. Sám pan majitel nás provedl celým provozem. Na vlastní oči jsme mohli vidět, jaká je cesta jablka ze stromu až k nám do školní jídelny. Dozvěděli jsme se, že jablka z Lučic jsou bez chemických "pomocníků" a všechny vitamíny v nich zůstávají. Pochutnali jsme si na čerstvých, sušených i moštovaných a kdo si chce vánoční stůl ozdobit krásnými zdravými jablíčky, může navštívit i prodejnu v Lučicích.

 
 

 


V rámci přírodovědného projektu jsme navštívili zámek Lešná u Valašského Meziřící.

V první části programu s názvem Ptáci v zimě jsme si prohlédli obrázky a vycpaniny ptáků, které můžeme vidět v zimě na krmítku. Zjistili jsme, kteří známí ptáci jsou stálí a kteří stěhovaví. Poslechli jsme si jejich hlasy a zahráli ptačí hry. Viděli jsme, jak má vypadat správné krmítko pro ptáky a kam jej umístit. Dozvěděli jsme se, čím můžeme ptáky v zimě přikrmovat a čemu se naopak vyhnout.

Dnes už víme, že sýkorky se mohou díky pravidelnému přikrmování naučit zobat z ruky, že kos píská pokaždé jinou písničku a že křepelky odlétají na zimu do teplých krajin.

Ve druhé části s názvem Stromy v zimě jsme se naučili rozeznávat stromy podle pupenů, kůry, šišek. Využili jsme názorných ukázek a vše si náležitě ohmatali a s pomocí lupy prohlédli. Na památku jsme si vytvořili dřevěný medailonek.

Dnes už víme, že olše je listnatým stromem, na kterém rostou šišky, že lepkavé pupeny jírovce jsou ochranou proti hmyzu a jak funguje stromový teploměr.


Dobře naplánovaný zeleninový koutek

S příchodem jarních teplých dnů se těšíme na školní zahradu a práci na našem záhonu. Protože tradiční zahrada je zdravou továrnou na jídlo, řídili jsme se osvědčenými zásadami plánování, abychom naší zeleninové zahrádce dopřáli dobrý začátek a bohatou sklizeň. Mezi ranou zeleninu, která určitě nesmí chybět, patří ředkvička, mrkev a hrášek. Čekáme, až se prohřeje půda a hned začneme s výsadbou.


Jarní výsev zeleniny na školní zahradě

Před výsevem zeleniny jsme ze záhonu odstranili plevel, motyčkou prokypřili půdu do hloubky několika centimetrů a uhrabali. Vyseli jsme rané ředkvičky pro rychlou sklizeň, které patří k chuťově nejvýraznějším kořenovým zeleninám. Pro výsev mrkve jsme z půdy odstranili vše, co tam nepatří, aby se mohly vyvinout dlouhé kuželovité kořeny. Z luskovin jsme zaseli raný hrášek. Aby náš záhonek hrál i barvami, nesmělo chybět i vysetí letniček. Nyní nás čeká pravidelné zalévání a radostné čekání na vzejití rostlinek.


Zahradníci v akci

13.09.2017 17:03

Po dvou měsících prázdnin se těšíme na školní zahradu a náš zelenino-květinový koutek. Jsme překvapeni. Záhonek skoro nevidíme přes vysoký plevel, kterému se v letních měsících opravdu dařilo. S chutí se pouštíme do práce. Vytrháváme, kopeme, plejeme a po hodině usilovné dřiny je výsledek opravdu znát. K naší radosti záhonek opět září podzimními žlutými květy. Příští týden nás čeká sklizeň mrkve, na kterou se nám už sbíhají sliny.

 
 
 

 


Podzimní svačina

17.10.2017 20:10

Nastalo krásné podzimní počasí a s ním i čas sklizně. Mrkev z naší školní zahrady patří pro svou chuť a možnosti využití k nejoblíbenějším druhům kořenové zeleniny. Sladká oranžová pochoutka putovala ze záhonu přímo na náš stůl. Zachutnala všem a jen se za ní zaprášilo.

 


Žhavé trendy podzimní módy

24.11.2017 19:51

Podzim je tu a s ním i potřeba doplnit šatník o ty nejžhavější novinky, které dostávají od módní policie palec nahoru. Přední módní návrháři z 3. B představili novou kolekci v překrásném  prostředí přírodní zahrady. Přehlídka módních trendů, které diktuje letošní podzim, byla opravdovým zážitkem.

 


Vánoční tvoření z přírodních materiálů

S blížícími Vánocemi jsme chtěli udělat radost všem blízkým krásnými dárky. Vánoční věnec a svícen patří neodmyslitelně k dekoracím, které zdobí každý domov a přinášejí pocit vánoční pohody. Přírodní slaměný věnec jsme nazdobili chvojím, sušenými jablky, vlašskými a lískovými oříšky, skořicí, badyánem, sušeným pomerančem, šiškami z modřínu a ovázali stuhou. K výrobě svícnu jsme potřebovali smrkové větvičky, které jsme nastříhali a nastříkali sněhovým sprejem, naaranžovali do skleničky s vánočním motivem a dozdobili svíčkou s bílou mašlí. Děti vyráběly své dárky s láskou, a proto věříme, že letošní Vánoce byly šťastné a veselé.


Zdravá svačina

02.02.2018 10:25

Zdravá svačina je důležitější nejen pro dobré soustředění, ale také zabraňuje přejídání. Velkou část svačiny by měla tvořit zelenina a ovoce. S ovocem je to u dětí jednodušší – je přirozeně sladké, proto jim více chutná. Celá třída jsme se zapojili do přípravy zdravého občerstvení. Ve školní kuchyni jsme si prostřeli stůl a ochutnávali nejen ovoce a zeleninu, ale také celozrnné pečivo, ovesnou kaši, mléčné výrobky a celozrnné cereálie, které dětem nejvíce chutnaly. K vybudování zdravých stravovacích návyků jsme si ve třídě sestavili jídelníček, do kterého si děti vybíraly potraviny pro svou zdravou svačinu. Přejeme Vám dobrou chuť!

 


Příprava ovocného pohoštění

02.04.2018 19:43

 
Děti si rády pochutnávají na všem dobrém a ovoce může být součástí jejich laskomin. Jednoduchý ovocný recept
si mohou vymyslet podle vlastní fantazie a samy připravit. Pustili jsme se do vaření ovocných špízů, které budete milovat. Jako malé čerstvé pohoštění potěší všechny vaše hosty. Uveřejňujeme podrobný popis, jak uvařit tento pokrm. Na dřevěné špejle střídavě napichujeme dobře omyté ovoce, které pokrájíme na menší kousky. Čím více druhů čerstvého ovoce budete mít, tím bude chuť špízů rozmanitější. Hotové špízy servírujeme na větší talíř a zdobíme čokoládovou polevou. Kuchaři z 3. B přejí dobrou chuť!

Další fotografie z přípravy ovocných špízů uveřejňujeme zde

 

 


Pěstujeme rajčata

14.04.2018 08:50

Vlastní rajčata ze zahrádky mají jedinečnou chuť, a proto jsme se rozhodli, že si je zkusíme sami vypěstovat na našem školním záhonu. Od pana učitele Pořízka jsme dostali malé sazeničky v kelímcích a hned jsme se pustili do práce. Děvčata sazenice přesadila do květináčů a chlapci připravili záhon pro výsadbu. Už víme, jak rajčata správně pěstovat. Rajče je teplomilná rostlina a ke svému růstu potřebuje světlo, teplo a bohatou pravidelnou zálivku. Až pomine nebezpečí mrazíků, zpravidla po 20. květnu, vysadíme sazenice na záhon. Budeme se těšit na plody, které jsou bohaté na karoten a vitamín C.

 


Pěstujeme rané ředkvičky

08.05.2018 08:23

Děti z naší třídy jsou úspěšní zahrádkáři a znají zásady pro správné pěstování ředkviček. Proč jsme se rozhodli pěstovat ředkvičky? I malinká ředkvička v sobě obsahuje poklady pro naše zdraví, a proto je rozhodně vhodné a žádoucí je do našeho jídelníčku zařazovat, a to jak syrové, tak i třeba tepelně upravené. Jak se pěstují ředkvičky? Připravili jsme si půdu před setím, vyznačili řádky a vyseli semena do správné hloubky. Vzešlé rostlinky jsme vyjednotili na určenou vzdálenost, kypřili půdu a hlavně pravidelně zaléváme. Zajímavosti o ředkvičkách: Ředkvičky umí pomoci nejen s trávicími problémy a bolestmi břicha, ale i se škytavkou. Těšíme se na první sklizeň v letošním horkém jarním počasí.

 
 

 


Zelenina pro naše zdraví – sklizeň ředkviček

17.06.2018 17:26

Zalévali jsme, okopávali, protrhávali, kypřili a znovu každý den zalévali. Ředkvičky rostly a rostly a nastal čas první sklizně. Platí pravidlo – vlastnoručně vypěstované ředkvičky chutnají vždy nejlépe. Protože ředkvičky byly čerstvé, jedli jsme je celé i se slupkou. Byly křehké, šťavnaté a lehce štiplavé. Největší obsah vitamínů a zdraví prospěšných látek se nachází právě v čerstvě vytržených ředkvičkách. Že se dají jíst jen tak bez ničeho, už víme, ale jsou také výborné v salátech nebo jako ozdoba u různých pokrmů. 

 


Novinky

Bezpečnou cestou do školy

20.09.2015 11:39
V rámci projektových dnů, při kterých děti získávají znalosti a dovednosti k bezpečnému přecházení vozovky, jsme si pozvali do školy strážníka městské policie pana Kociána. Mít ruce spoutané v poutech, držet opravdovou pistoli, vidět obranu obuškem a přecházet přes přechod pod...

—————

Na co se těšíme v září?

13.09.2015 19:12
Druhá polovina měsíce bude ve znamení dopravní výchovy. V pondělí 14. 9. čeká děti beseda se strážníkem městské policie, v pátek 18. 9. se zúčastníme Dne bez aut na Masarykově náměstí. V úterý 22. 9. proběhne na naší škole dopravní soutěž, kde děti prokáží své znalosti a praktické...

—————

Fotografování dětí

13.09.2015 19:09
Kdo z rodičů chce mít památku na první školní dny svého dítěte, má možnost využít individuálního focení, které se uskuteční 16. 9. v 9 hodin. Vyplněnou přihlášku děti odevzdají třídní učitelce.  

—————

Jsme školáci

06.09.2015 16:23
Za krásného slunečného dne začal prvňáčkům školní rok. Děti přicházely do školy s rozzářenými tvářemi, radostí a s očekáváním mnoha nových zážitků. Ve vyzdobené třídě je přivítala paní učitelka, paní vychovatelka, vedení školy a města. Kouzelným zvonečkem se děti přenesly do školního království a...

—————